Småkakor
Badlakan och flip-flops med egna foton fixar du här
varfor-firar-man-midsommar

Varför firar man Midsommar?

Som svennebananer förknippar nog de flesta av oss begreppet midsommar med sill, snaps, blommor i håret och dans runt midsommarstången. Men varför firar vi midsommar egentligen? Hur har våra märkliga men ack så härliga midsommartraditioner blivit till? Hos oss på Coolstuff hittar du inte bara allt till midsommarfesten, utan även all nödvändiga fakta om en av Sveriges största högtider!

Mini donuts dekorerade med sockerpärlor, bladguld och kristyr

Allt till midsommarfesten
Bild av @amalies_kageliv

Vad är midsommar för högtid egentligen?

Vilka länder firar midsommar? Alla våra grannländer och ganska många andra länder i Europa – har faktiskt egna versioner av midsommar. Det finns däremot ingen som firar exakt likadant som vi svenskar! Midsommarstången, blommorna i håret, dansen, sillen, färskpotatisen och snapsen är helt unikt för det svenska midsommarfirandet. Traditionerna är minst sagt härliga, men har du koll på varför vi firar som vi gör?

Förberedelse av midsommartårta med spritsad grädde i gräddvisp

När började man fira midsommar i Sverige?

Midsommar var faktiskt en religiös högtid från början, precis som julen. Chansen är därför liten att svenskarna firade midsommar innan landet blev kristet. Det hela är egentligen så enkelt som att Johannes Döparen fyllde år den 24:e juni, och i hundratals år inföll därför midsommardagen den 24:e och midsommarafton dagen innan. Det har dock gått väldigt lång tid sedan svenskarna firade Johannes Döparen på midsommarafton, och idag varierar dessutom datumet från år och till år.

Dukat midsommarbord med myggljus, mat och dryck

Sedan när firas midsommarafton alltid på en fredag?

Firar man midsommarafton eller midsommardagen? Man firar faktiskt på midsommarafton, trots att det är midsommardagen som är en så kallad “flaggdag”. År 1952 fastslog riksdagen att midsommardagen inte kunde infalla samma datum varje år folk tyckte att den röda midsommardagen krånglade till arbetsveckan och röstade därför fram att den alltid skulle infalla på en lördag istället. Sedan dess har midsommarafton alltid varit på en fredag mellan den 20:e och 26:e juni.

Ananas och exotiska frukter som sommardekor

Varför och hur firar man midsommar i Sverige idag?

Många tror att midsommarafton är den längsta dagen på året och att det är därför svenskarna ställer till med fest. Det är en sanning med modifikation. Sommarsolståndet är alltid den 21:e juni förutom när det är skottår, och det är endast vart sjunde år som midsommarafton infaller det här datumet. Årets längsta dag eller inte majoriteten av dagens svenskar firar ändå midsommarafton i sommarens och ljusets ära! Midsommarstången och blommorna är symboler för hur hela landet blomstrar och frodas den här tiden på året, och dessa traditioner sträcker sig riktigt långt tillbaka i tiden. Snapsen, maten, godsakerna, danserna och sångerna är i sin tur också väldigt gamla traditioner som mest bevisar hur mycket vi svenskar älskar att njuta av livet. Lyckligtvis har flera av traditionerna moderniserats med åren, visste du till exempel att man brukade äta lutfisk och filmjölk på midsommar? Den som startade traditionen med färskpotatis och jordgubbstårta istället förtjänar en klapp på axeln.

Hitta allt till midsommarfesten på Coolstuff

Alla har såklart sina egna anledningar till att vilja fira midsommarafton, och oavsett hur du väljer att fira kan du vara säker på att hitta rätt prylar hos oss! Mat, dryck och underhållning är de tre viktigaste pusselbitarna för ett lyckat midsommarfirande, och här finner du mängder av produkter som kommer få gästerna att vilja komma tillbaka år efter år.

Man och barn spelar frisbeegold utomhus i naturen

Uteleksaker

Visa alla
Cornhole Game Kastspel - Spralla
Uppblåsbart Frisbee-spel - Bestway
Slackers Zipline Linbana
Rea
Slackers Zipline Linbana
599:50 1 199:-
50%
Uppblåsbart Vattenpoloset - Intex
Rea

Ge gästerna årets fest med grymma aktiviteter

Det finns vissa saker du bara måste ha till sommaren. Till exempel utomhusleksaker! Oavsett om det vankas midsommarfest eller en hel vanlig sommarlovsdag kan roliga leksaker samt spel för två eller flera skruva upp stämningen flera nivåer. Börjar midsommarfesten tidigt på dagen? Bjud in till poolfest de första timmarna innan ni svidar om för middagen! Vi erbjuder vattenleksaker till badet men också tillbehör till badet och poolen som är lika roliga för barn som för vuxna. Du kan såklart även hitta leksaker och spel som inte används i samband med bad ett uppblåsbart frisbeespel, det finska kubbspelet Mölkky eller ett coolt yxkastnings-spel passar perfekt för de som vill sträcka på benen efter midsommarmiddagen. De som helst rör på sig så lite som möjligt efter maten? Kör igång en runda mini-beer pong, drinkschack eller ett vågat frågespel!

Kvinna kopplar av i havet med en uppblåsbar badring i form av en enhörning

Fira med god mat och extra lyxiga drinkar

Dags att krydda till matbuffén med något nytt? Färskpotatis, sill och snaps i all ära många gäster hade dock säkert uppskattat att få njuta av andra alternativ också. På Coolstuff kan du klicka hem grymma grilltillbehör till mästerkocken men också mängder av coola drinktillbehör. Med hjälp av en marinadspruta kan du servera årets smaskigaste kött medan en öltapp eller kylbrunn får gästerna att känna sig ordentligt ompysslade. Bland våra tillbehör till alkohol hittar du såklart även lyxiga flaskkylare som håller champagnen iskall hela dagen lång!

Vår & Sommar

Visa alla
Luftmadrass - Bestway Pose N' Float
Badring med Tropiska Frukter - Intex
Rea
Frisbee-dart - Spralla
Uppblåsbart Basketset - Intex
10
Fri frakt, wow
Fri frakt vid köp över 499:-

Blixtsnabb klimatkompenserad leverans

gåva
One stop gift shop

Skickar till mottagaren, slår in och skickar kort, vi löser allt

Öppet köp
90 dagars öppet köp

och 2 års garanti på alla varor

klappande händer

Vad våra kompisar (ni), säger om Coolstuff

4,6 av 5 stjärnor
1949 recensioner
Robert I.
Verifierad kund

Love games from my home land… thanks Would love to have a real Cornhole game…. The ones on Amazon are bad quality and cost way to much… send me info if you get the game… it was so popular when I was home last

Emelie F.
Verifierad kund

Har alltid roliga saker och köpt flertalet gånger härifrån både till mig själv och andra. Ofta roliga nyhetsbrev också med en tvist som är väldigt personlig.

Reine N.
Verifierad kund

Ni har väldigt mycket intressanta och roliga saker som man kan ge bort till relativt bra priser

Hannah V.
Verifierad kund

Bara bra erfarenheter av Cool stuff! Snabb leverans, bra kommunikation i mail och bra grejor!

Nina B.
Verifierad kund

Toppen, snabb service, bra sortiment med fina saker och bra alternativ på betalning.

Kattie N.
Verifierad kund

Alltid snabb leverans, trevliga presenter! Ibland till mej själv…

Alexandra F.
Verifierad kund

Bra beskrivningar av produkterna, tydliga bilder. Snabb leverans!

Liisa V.
Verifierad kund

Födelsedagsbarnet blev överlycklig över just denna SlushyMaker👍

Camilla R.
Verifierad kund

Coola saker till bra priser och snabb hantering av order

Maria C.
Verifierad kund

Det gick bra med beställningen, betalning och leverans.

Dan P.
Verifierad kund

Högt användningsbara varor som håller det de lovat.

Per-anders Ö.
Verifierad kund

Bra ställe att handla - ibland lire kul - grejer.

Paula L.
Verifierad kund

Enkelt och smidigt att beställa, snabb leverans.

Gudrun A.
Verifierad kund

Hämtade hos paketombudet - Enkelt och smidigt!!

Lotta N.
Verifierad kund

Var precis lika fint som jag föreställde mig.

Lina R.
Verifierad kund

Alltid snabb leverans och kul sortiment.

Carina E.
Verifierad kund

En absolut nödvändighet i mitt liv….

Anna J.
Verifierad kund

Enkelt att beställa, snabb leverans

Rosita H.
Verifierad kund

bra pris. snabb leverans. Superbra

Angelica S.
Verifierad kund

Snabba leveranser och bra priser.

Stand with Ukraine Hashtag