Småkakor
KAMPANJ: Badboll för endast 5kr!
nar-ar-midsommar

När är Midsommar 2024?

  • Midsommarafton 2024 är fredagen den 21:e juni. Är en vanlig dag.
  • Midsommardagen är lördagen den 22:e juni. Är röd dag.


Då är det snart midsommar igen, och du har återigen glömt bort vad som gäller. Vilket datum är midsommar? Vilken vecka? Är midsommar en ledig-från-jobbet-dag? Eller jobbar man på midsommarafton? Trots att midsommar infaller varje år har många av oss en tendens att glömma bort det egentligen ganska enkla konceptet, men det är inte så konstigt. Det finns trots allt ungefär fjorton andra högtider att försöka hålla i huvudet varje år. Så när är midsommarafton och midsommardagen? I år infaller midsommarafton under vecka 25, närmare bestämt fredagen den 21:e juni. Midsommardagen är logiskt nog dagen efter, alltså på lördagen den 22:e juni.

Midsommarfest med människor samlade runt midsommarbord

Vilken dag i midsommar är röd?

Är midsommardagen en röd dag? Eller är det midsommarafton? Det är inte konstigt att bli förvirrad, eftersom midsommarafton i praktiken faktiskt hanteras som en röd dag av svenska samhället. Faktum är dock att det är midsommardagen som är röd medan midsommarafton är en helt vanlig fredag. Är man ledig på midsommarafton? Nja, om du har tur! Många väljer att ta ut en extra semesterdag för att kunna fira solståndet hela dagen lång, medan andra har så pass lyxiga arbetsplatser att de kan gå hem efter halva arbetsdagen.

Portabel eldstad som brinner i skärgården en sommarkväll

Ljusa, sena sommarkvällar ❤️
Bild av @drone.swe

När ändrades midsommarafton?

Midsommarafton är tro det eller ej en kristen högtid från början. I flera hundra år inföll midsommardagen alltid den 24:e juni eftersom det var då Johannes Döparen fyllde år. Oavsett veckodag dök alltså midsommardagen upp som en röd och ledig dag. Härligt va? Nej, tydligen inte enligt svenska folket. Det började snackas om att det fanns ett överskott av lediga dagar under våren (som om man kan få för många av den sorten). År 1952 röstades det därför fram att midsommardagen alltid skulle infalla på lördagen mellan 20:e och 26:e juni.

Gul sommardrink med apelsiner, glad kvinna

Fira midsommar på ditt eget sätt

Du samlar dina nära och kära för att dansa runt en penisformad blomsterstång, gå runt med blomsterkransar på knoppen och äta julbord mitt i sommaren... Om det finns några aliens som bevakar oss har vi ett och annat att försöka förklara när de svävar ner i sina tefat. Att midsommarafton är en knäpp högtid står helt enkelt utom rimligt tvivel, men vi älskar det! Visst är det en härlig känsla att vakna upp till fågelkvitter på midsommarafton, och gå ut på en promenad i morgonsolen för att samla ihop blommor till både stång och krans? 

Oavsett om du har samma, heliga traditioner varje år eller om du gillar att ta midsommarafton lite som den kommer kan du räkna med att hitta allt till midsommarfirandet på Coolstuff. I vårt stora utbud av vår- och sommarprylar finner du allt du behöver för att göra midsommarfirandet fantastiskt! Hur väljer du att fira solståndet i år?

Stort sommar- och partytält i canvas

Komplettera det klassiska midsommarfirandet med grymma tillbehör

Ska du fira klassiskt med allt vad det innebär snaps, sill, små grodorna-dans, blomsterkrans i håret och penisstång i trädgården? Då erbjuder vi mängder av produkter som kan göra firandet ännu bättre! Varför inte investera i några lyxiga grillprylar eller häftiga tillbehör för att uppgradera baren? Även om många älskar den klassiska midsommarmaten finns det säkert flera som hade uppskattat att istället bli serverad en god köttbit eller ett varmt foliepaket med banan och mjölkchoklad. En maffig öltapp, häftig kylbrunn, coola isbollar eller några av våra andra tillbehör till alkohol lär i sin tur få de riktigt festsugna gästerna att känna sig ordentligt ompysslade.

Pizza som tillagas över öppen eld på pizzasten

Uppgradera små grodorna-dansen med roliga spel

Börjar dansen runt midsommarstången kännas lite uttjatad? Inte så konstigt kanske, med tanke på att vi svenskar har pysslat med konceptet ända sedan 1500-talet. Det kanske är dags att erbjuda några andra alternativ för gästerna i år? Du kan antingen välja att investera i bra högtalare och hörlurar så att du kan spela upp annan musik för de som verkligen inte tål grod-sånger. Ett annat alternativ är att klicka hem några festliga spel! På Coolstuff finner du roliga spel för alla, exempelvis mängder av spännande kort- och frågespel som passar perfekt för att hålla igång stämningen när matkoman slår till. Eller varför inte dra igång en omgång festligt drinkschack? Kanske dragkamp, fotbollsdart, finsk kubb eller ett vågat duellspel där gästerna kämpar mot varandra genom att försöka slå av motståndarens enorma bröst med sina egna?

3 människor som spelar partyspel utomhus

Partyspel

Visa alla
Loaded Dice
Loaded Dice
49:-
Mini Beer Pong - Spralla
Buzz Wire Shot Drinkspel
Säg Samma Svensk Version

Episka uteleksaker för både stora och små

Om du ändå har klickat hem uteleksaker till sommaren passar det perfekt att dra fram dem när det vankas midsommarfest. Att bara sitta ner och äta i flera timmar är ett recept på både matkoma och magknip inte särskilt festligt. Lägg ut några uteleksaker i trädgården och låt gästerna roa sig på andra sätt mellan varven! Det kommer såklart vara extremt uppskattat av barnen på festen, men du lär också bli förvånad över hur många vuxna som blir leksugna av vårt utbud. Här finner du ett helt lekset som innehåller allt man kan tänkas behöva för en rolig trekamp, men även LED-fotbollar, frisbees, klätterbanor och linbanor.

Glad flicka som åker på en Slackers Zipline Linbana

Kombinera lek och spel med ett svalkande bad

Med risk för att jinxa midsommarvädret för er alla tänk om midsommar blir riktigt varm i år? Ska ni behöva sitta inomhus hela festen bara för att slippa svettiga och gnälliga festgäster? Absolut inte, våga istället gå utanför boxen och erbjud svalkande aktiviteter! På Coolstuff hittar du mängder av roliga tillbehör till badet och poolen. Om du har en sjö i närheten kanske det vore mysigt att åka ut på en uppblåsbar flotte i någon timme med varsin iskall öl? Vi erbjuder såklart även en uppblåsbar kylväska för optimal lyx! Om du har en pool i trädgården rekommenderar vi varmt att du klickar hem skojiga vattenleksaker till poolen – kanske ett uppblåsbart basketspel, volleybollset eller vattenrutschkana? Om du vill ge barnen (och de vuxna som har barnasinnet kvar) en riktigt festlig aktivitet på midsommar kan du klicka hem en uppblåsbar vattenspridare i form av en glasstrut, giraff, elefant eller flamingo.

Skittles Isglass
Nya prylar
Ölbryggarkit - Brewbarrel
Ölbryggarkit - Brewbarrel
399:-
Made in Germany
Kylbrunn - Cool-Well
Kylbrunn - Cool-Well
849:-
Made in Denmark
Kylhandduk
10
Kylhandduk
79:-
Fri frakt, wow
Fri frakt vid köp över 499:-

Blixtsnabb klimatkompenserad leverans

gåva
One stop gift shop

Skickar till mottagaren, slår in och skickar kort, vi löser allt

Öppet köp
90 dagars öppet köp

och 2 års garanti på alla varor

klappande händer

Vad våra kompisar (ni), säger om Coolstuff

4,6 av 5 stjärnor
1949 recensioner
Robert I.
Verifierad kund

Love games from my home land… thanks Would love to have a real Cornhole game…. The ones on Amazon are bad quality and cost way to much… send me info if you get the game… it was so popular when I was home last

Emelie F.
Verifierad kund

Har alltid roliga saker och köpt flertalet gånger härifrån både till mig själv och andra. Ofta roliga nyhetsbrev också med en tvist som är väldigt personlig.

Reine N.
Verifierad kund

Ni har väldigt mycket intressanta och roliga saker som man kan ge bort till relativt bra priser

Hannah V.
Verifierad kund

Bara bra erfarenheter av Cool stuff! Snabb leverans, bra kommunikation i mail och bra grejor!

Nina B.
Verifierad kund

Toppen, snabb service, bra sortiment med fina saker och bra alternativ på betalning.

Kattie N.
Verifierad kund

Alltid snabb leverans, trevliga presenter! Ibland till mej själv…

Alexandra F.
Verifierad kund

Bra beskrivningar av produkterna, tydliga bilder. Snabb leverans!

Liisa V.
Verifierad kund

Födelsedagsbarnet blev överlycklig över just denna SlushyMaker👍

Camilla R.
Verifierad kund

Coola saker till bra priser och snabb hantering av order

Maria C.
Verifierad kund

Det gick bra med beställningen, betalning och leverans.

Dan P.
Verifierad kund

Högt användningsbara varor som håller det de lovat.

Per-anders Ö.
Verifierad kund

Bra ställe att handla - ibland lire kul - grejer.

Paula L.
Verifierad kund

Enkelt och smidigt att beställa, snabb leverans.

Gudrun A.
Verifierad kund

Hämtade hos paketombudet - Enkelt och smidigt!!

Lotta N.
Verifierad kund

Var precis lika fint som jag föreställde mig.

Lina R.
Verifierad kund

Alltid snabb leverans och kul sortiment.

Carina E.
Verifierad kund

En absolut nödvändighet i mitt liv….

Anna J.
Verifierad kund

Enkelt att beställa, snabb leverans

Rosita H.
Verifierad kund

bra pris. snabb leverans. Superbra

Angelica S.
Verifierad kund

Snabba leveranser och bra priser.

Stand with Ukraine Hashtag