Småkakor
15% rabatt på all personlig choklad
varfor-firar-vi-pask

Varför firar vi påsk?

Vad är det första som dyker upp i ditt huvud när du tänker på påsken? Är det självaste Jesus? Eller är det skepnaden av en kanin (i päls eller choklad?) Faktum är att påsken är en tradition som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. Och varför firas påsken? Jo, precis som de flesta av oss fått inpräntat under skolgången är påsken en påminnelse om Jesus bortgång. Men idag, 2000 år senare, ja då är det snarare en tradition där vi umgås. Och äter god mat!

Kvinna funderar över vilken påskpresent hon ska välja

Vad betyder ordet påsk?


Vart kommer egentligen ordet påsk ifrån? Kan det vara den lilla staden Påskallavik som är självaste ur-modern till påsken? Nja, inte riktigt. Ordet kommer ifrån hebreiskan och betyder ungefär ”gå förbi”. Enligt Bibeln ska Gud nämligen ha meddelat Moses om att döda alla förstfödda i varje familj, men passera förbi de dörrar som var insmorda i blod (!).

Hur firar man påsk?


Traditionellt sätt börjar firandet av påsken på påskafton och då samlas allt som oftast  familj, släkt eller goda vänner för att umgås tillsammans (och kanske fira lite långledighet!). Dagen kan sedan bestå av påsklunch, lekar och påskmiddag. Hur man väljer att fira kan se lite olika ut, vissa firar stort, andra smått. Men det viktigaste av allt? Att vi firar den tillsammans förstås! Hos oss på Coolstuff hittar du allt du kan tänkas behöva (och äta och dricka) under påsk. Vare sig det är ett påskägg fyllt av godsaker, en påskpresent till lilla farmor eller choklad till dig själv.

Vad gör man på påsken?


Likt flera andra traditioner vi har i Sverige står maten i fokus. Vi gillar helt enkelt att fira våra traditioner med sill, ägg och must. För många är det ett sätt att samla familjen, äta gott och att bevara mat-traditionerna. Det finns helt enkelt inga regler för vad man gör på påsk.

Så, vad gör du efter den där lite halvroliga (eller låt oss vara ärliga, urtrista) släktmiddagen? Ja men då river du undan bordsdukarna, kastar sillen, sätter påskriset i håret och ställer till med fest! I vår kategori drink & bartillbehör hittar du allt du behöver för att svänga ihop en riktig vinnar-drink. Varför inte en Äggtoddy dessa tider till ära? Och hur livar vi upp morbror Åke som inte dragit på smilbanden sedan Dackefejden? Vi drar ju fram ett partyspel! Sanning eller Konsekvens (vem vet vad Åke har varit med om) eller en klassisk Boob-fight? Vi har partyspel till festen och alla prylar du kan tänkas behöva!

Guiness påskägg

Påsktraditioner


Påskharen – Kommunikatören med konstnärliga skillz


Många har en tradition i sin familj att leta påskägg som gömts av Påskaren. Traditionen kommer ursprungligen från Tyskland och har firats i över 400 år (!). Vad fyller du ditt påskägg med i år? Vi på Coolstuff har laddat upp med mängder av olika varianter. Stora, färgglada, chokladiga, ja you name it.

Men, hur kommer det sig egentligen att det är Påskharen som gömmer ägg? Och varför målas ägg? Frågorna är många. Inte ens vi på Coolstuff har svaren. Men som tur är har vi några dammiga historieböcker att bläddra i! Enligt ett rykte (nåja, vi vet hur viskleken går) menar man på att efter Jesus dog och fördes till graven, så satt där en kanin. När Jesus sedan återuppstod ville kaninen berätta det för människorna. Men hur skulle han berätta det? Han kunde ju inte prata. Han var ju kanin. Han bestämde sig då för att måla ägg och på så sätt kommunicera det till människorna. Därför … Eh, därför målar vi ägg. En aningens långsökt historia, men där har du svaret.

Påskharar som pussas

Djävulen, påskkärringar och häxprocesser


En annan klassisk tradition är ju att låta barnen klä ut sig till påskkärringar. Det har sitt ursprung ifrån häxprocesserna på 1600-talet då Djävulen bjöd in häxorna till fest. (det måste varit en djävulskt rolig fest ändå?). Men nu är det andra tider, och vi alla vet vi ju vad påskkärringarna är ute efter idag – det dyrbara godiset. Bli veckans snackis i grannområdet och stick ut från mängden med ett riktigt minnesvärt godis till påskäggen. Varför exempelvis inte slänga i lite ätbara syrsor i äggen? (skyddar dig garanterat mot påskkärringar – år efter år).

Men, det smarrigaste godiset gömmer du ju självklart på översta hyllan i köksskåpet och plockar ner när du kurat ihop dig i soffan och tittar ut på påskkärringarna som måste tigga godis (stackare). Och vilket godis är då att föredra? Ja men självklart är det ju en god choklad. Vad föredrar du? Choklad i hjärtform, i hel kaka, ljus eller mörk? Hos oss behöver du inte välja, vi har allt.

Presenter till påsken

Visa alla
Ölbryggarkit - Brewbarrel
Ölbryggarkit - Brewbarrel
399:-
Made in Germany
Anthon Berg Mandelägg Lösgodis 2 kg
Anthon Berg Mandelägg Lösgodis 2 kg
599:-
Made in Denmark
Smart Äggkokare
Smart Äggkokare
349:-
Känslo-Äggkoppar 2 pack - Tassen
Känslo-Äggkoppar 2 pack - Tassen
249:-
Made in Germany

Vilka religioner firar påsk? Och när säger man glad påsk?


Påsken kommer ifrån början från Judendomen. De firar den till minne av att de lyckades befria sig från slaveriet. Inom kristen tro är påsken den mest betydelsefulla högtiden på året. Kyrkorna öppnar upp och det firas med Gudstjänst och prästen förmedlar historien om påsk, och önskar även en glad påsk. Och på tal om det, när säger man glad påsk? Enligt historien är det på påskdagen man önskar varandra en glad påsk. Fint va?

Vilka länder firar påsk?


Det är svårt att slå fast exakt hur många länder som firar påsken eftersom Jesus är en beröringspunkt för en hel del (minst sagt). Sammanfattningsvis är det många länder, i hela världen!

Vissa länder är dessutom mer uppfinningsrika än andra kring hur de firar: I England exempelvis körs öltunnerugby (säg det snabbt efter fem öl). Denna tradition kanske vi bör ta till Sverige ändå. För visst klingar väl öl och påsk bra ihop? Det tycker i alla fall vi! Drycken är ju åtminstone minst lika gammal som påsken själv. Varför inte imponera på släkten och överraska med egen bryggd öl till firandet? Hos oss hittar du mängder av kul Öl-tillbehör och öl-prylar. Och, i Filippinerna väljer män att korsfästa sig, medan man i Nya Zeeland skjuter harar och i Tjeckien piskas kvinnorna med ris. Då låter väl vi i Sverige ganska reko ändå.

Coolaste prylarna till påsken

Visa alla
Ölbryggarkit - Brewbarrel
Ölbryggarkit - Brewbarrel
399:-
Made in Germany
Jumbo Fruxo Lösgodis 2 kg
Anthon Berg Mandelägg Lösgodis 2 kg
Anthon Berg Mandelägg Lösgodis 2 kg
599:-
Made in Denmark
Romerska Bågar Lösgodis 1,8 kg
Romerska Bågar Lösgodis 1,8 kg
349:-
Made in Sweden
Fri frakt, wow
Fri frakt vid köp över 499:-

Blixtsnabb klimatkompenserad leverans

gåva
One stop gift shop

Skickar till mottagaren, slår in och skickar kort, vi löser allt

Öppet köp
90 dagars öppet köp

och 2 års garanti på alla varor

klappande händer

Vad våra kompisar (ni), säger om Coolstuff

4,6 av 5 stjärnor
1941 recensioner
Emelie F.
Verifierad kund

Har alltid roliga saker och köpt flertalet gånger härifrån både till mig själv och andra. Ofta roliga nyhetsbrev också med en tvist som är väldigt personlig.

Reine N.
Verifierad kund

Ni har väldigt mycket intressanta och roliga saker som man kan ge bort till relativt bra priser

Hannah V.
Verifierad kund

Bara bra erfarenheter av Cool stuff! Snabb leverans, bra kommunikation i mail och bra grejor!

Nina B.
Verifierad kund

Toppen, snabb service, bra sortiment med fina saker och bra alternativ på betalning.

Kattie N.
Verifierad kund

Alltid snabb leverans, trevliga presenter! Ibland till mej själv…

Alexandra F.
Verifierad kund

Bra beskrivningar av produkterna, tydliga bilder. Snabb leverans!

Camilla R.
Verifierad kund

Coola saker till bra priser och snabb hantering av order

Maria C.
Verifierad kund

Det gick bra med beställningen, betalning och leverans.

Dan P.
Verifierad kund

Högt användningsbara varor som håller det de lovat.

Per-anders Ö.
Verifierad kund

Bra ställe att handla - ibland lire kul - grejer.

Paula L.
Verifierad kund

Enkelt och smidigt att beställa, snabb leverans.

Gudrun A.
Verifierad kund

Hämtade hos paketombudet - Enkelt och smidigt!!

Lina R.
Verifierad kund

Alltid snabb leverans och kul sortiment.

Anna J.
Verifierad kund

Enkelt att beställa, snabb leverans

Rosita H.
Verifierad kund

bra pris. snabb leverans. Superbra

Angelica S.
Verifierad kund

Snabba leveranser och bra priser.

Ida T.
Verifierad kund

roloigt utbud av atiklar och fina

Eva J.
Verifierad kund

Snabb leverans och bra kvalitet.

Kattie N.
Verifierad kund

Snabbt, lätt och vettiga priser!

Niclas W.
Verifierad kund

Alltigenom välbemötande service.

Stand with Ukraine Hashtag