Småkakor
Badlakan och flip-flops med egna foton fixar du här
Vad-ater-man-pa-pask

Vad äter man på påsk? Påskmat!

Ätbart chokladägg serverat på tallrik

Glad påsk och smaklig spis! Påsken är nämligen en av våra allra största mathelger, men vad äter vi egentligen till påsk? 

När äter man påskmat?

Under veckan då påsken infaller äts det enorma mängder ägg jämfört med under en vanlig vecka. Det betyder däremot inte att vi äter extra ägg varje dag, utan snarare kränger vi ägg under just påskhelgen – det är nämligen då de flesta av oss äter vår påskmat. För vad vore påskafton utan ett dignande påskbord egentligen?!

Påskdukning med chokladägg påskbomber från Hedh-Escalante Chocolatier

Ägg i alla tänkbara former 


Årets påskbord är kanske mer varierat än någonsin när flexitarianer, påsktraditionalister och kräsna mattyper slår sig ner runt samma bord. Något som troget hänger med år efter år är dock ägget! Påskägg finns dessutom i alla färger, former och smaker för den som inte är intresserad av ”det gamla vanliga”. Så vad är din ”guilty pleasure”: små nougatfyllda chokladägg i snyggt skal? Ett gigantiskt Kinderägg? Eller kanske ett påskägg med smak av Guinness? Det finns helt enkelt söta godisägg för alla smaker, men nu går vi raskt vidare till hönsäggen! 

Påskpyntat med Noble Egg Påskägg

Varför äter man ägg till påsk?


Vad kom egentligen först – hönan eller ägget? Vi vet inte riktigt, men kan konstatera att påsken är den viktigaste högtiden inom kristendomen eftersom den kretsar kring Jesus död och återuppståndelse. Men vad har det med ägget att göra? Förvånansvärt mycket, om man tittar lite närmare! Ägget är nämligen en symbol för fruktbarhet och att födas på nytt. Och när firar vi påsk? Jo, på våren såklart, när hönorna på nytt börjar värpa ägg. Det bestämdes redan år 325 på ett kyrkomöte att påsken skulle firas på våren, eller mer ”äggsakt”: den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Förr i tiden var det också så att påsken föregicks av att kristet folk fastade och kan du gissa vad som inte var tillåtet att äta under den 40 dagar långa fastan? Jajamän, du gissade rätt – ägg! 

Inom judendomen firas pesach, som ibland kallas för den judiska påsken, till minne av uttåget ur Egypten. Inte heller denna högtid, som också alltid infaller på våren, har undgått ägg på bordet! Fast här är ägget istället en del i den rituella seder-måltiden, och ska symbolisera tempeloffer. 

Barn med påskdekorationer och påskutklädnad, påskpresenter

Dags att fiska efter påskmaten


Ägg är ju såklart inte det enda vi äter. Sill och lax bjuds det ofta på och inte bara till påsk. Men även fisken har sin historia i förhållande till påsken även om den inte är lika symbolisk som ägget. Saltad fisk var nämligen en av de andra godsakerna man äntligen fick njuta av till påsk efter att den långa fastan var över. 


Sill i påskkostym


Idag äter vi inte just saltad fisk som de gjorde förr, men sillen är en ständigt återkommande komponent på alla svenska högtider. Påskmat är knappast värdig namnet om inte sillen finns på bordet. Och ja, detta gäller numera även de som inte äter fisk! En sökning bort hittar du recept på sill utan att behöva fånga fisken i nätet – till exempel vegansk sill med tofu eller aubergin! 

Verkar det stökigt att hacka, röra och preppa påskbordets alla sillvarianter? Allting blir lättare om man har bra saker till köket hemma. Och du, har du kokat ännu? Tur att det finns så många finurliga köksmaskiner – som till exempel den ultimata räddaren i nöden: äggkokaren!

Till köket

Visa alla
Cornflakes Dispenser - KitchPro
Bubbelvåffeljärn - KitchPro
Mjuk Vattenflaska
10
Mini Donut Maker - KitchPro

Sex laxar i en laxask?


Nä, riktigt så många behövs ju knappast! Laxen finns med på påskbordet av ungefär samma anledning som vår kära sill. Dessutom går den ju att variera i oändlighet: gravad, varmrökt, kallrökt, grillad – vi behöver nog den där fullproppade laxasken trots allt! 


Bjuda hem eller bjudas bort?


Att bjuda eller bjudas? Det är frågan! Är du den typen av person som bara älskar att stå i köket? Eller är du motsatsen: hen som inget hellre vill än att bli bortbjuden så att du kan sätta dig i lugn och ro och bara njuta? Som tur är så har vi ”just the thing” oavsett vad du föredrar! 

Minidonuts med påskdekorationer, kycklingar och godisägg

Roliga baktillbehör gör jobbet åt dig 🍩
Bild av @camillaseeberg

Bjuda på påskmat?


Är du redo för utmaningen? Har du allt du behöver? Även användbara kökstillbehör och roliga baktillbehör som hjälper dig att hålla energin uppe hela vägen igenom? För ibland undrar man om inte påskveckans alla extra lediga dagar är till för att förbereda påskmaten. Lägg sedan till allt pyssel och dekorerande. Snacka om ett maraton.

Nyckeln till en god meny att bjuda på ligger dock i att känna sina gäster. För, let’s face it, idag är det så många olika typer av kost på marknaden att det är svårt att hänga med. Och som sagt, bara för att du bjudit in veganer så betyder inte det att det inte finns mer traditionella alternativ att duka fram. Och du, glöm inte efterrätten! Blir det kanske ett äggstremt gott avslut på påskbuffén?

Wally and Whiz Vingummi

Gäst på påskfirandet

Eller ska du kanske inte stå och laga något alls utan åka bort till någon annan som bjuder? Glöm då inte att ta med dig en påskpresent – gärna något äggstra speciellt! För när någon annan springer ett maraton för din skull, så är det minsta du kan göra att ta med dig något som bidrar till ett leende på läpparna på påskfesten!

Glad påsk!

Fira påsken

Visa alla
Ölbryggarkit - Brewbarrel
Ölbryggarkit - Brewbarrel
399:-
Made in Germany
Tweek Very Vegan
Tweek Very Vegan
29:-
Made in Sweden
Chokladnallar Lösgodis 1,2 kg
Chokladnallar Lösgodis 1,2 kg
149:-
Made in Sweden
Plopp Lösgodis 2 kg
Plopp Lösgodis 2 kg
299:-
Made in Sweden
Fri frakt, wow
Fri frakt vid köp över 499:-

Blixtsnabb klimatkompenserad leverans

gåva
One stop gift shop

Skickar till mottagaren, slår in och skickar kort, vi löser allt

Öppet köp
90 dagars öppet köp

och 2 års garanti på alla varor

klappande händer

Vad våra kompisar (ni), säger om Coolstuff

4,6 av 5 stjärnor
1949 recensioner
Robert I.
Verifierad kund

Love games from my home land… thanks Would love to have a real Cornhole game…. The ones on Amazon are bad quality and cost way to much… send me info if you get the game… it was so popular when I was home last

Emelie F.
Verifierad kund

Har alltid roliga saker och köpt flertalet gånger härifrån både till mig själv och andra. Ofta roliga nyhetsbrev också med en tvist som är väldigt personlig.

Reine N.
Verifierad kund

Ni har väldigt mycket intressanta och roliga saker som man kan ge bort till relativt bra priser

Hannah V.
Verifierad kund

Bara bra erfarenheter av Cool stuff! Snabb leverans, bra kommunikation i mail och bra grejor!

Nina B.
Verifierad kund

Toppen, snabb service, bra sortiment med fina saker och bra alternativ på betalning.

Kattie N.
Verifierad kund

Alltid snabb leverans, trevliga presenter! Ibland till mej själv…

Alexandra F.
Verifierad kund

Bra beskrivningar av produkterna, tydliga bilder. Snabb leverans!

Liisa V.
Verifierad kund

Födelsedagsbarnet blev överlycklig över just denna SlushyMaker👍

Camilla R.
Verifierad kund

Coola saker till bra priser och snabb hantering av order

Maria C.
Verifierad kund

Det gick bra med beställningen, betalning och leverans.

Dan P.
Verifierad kund

Högt användningsbara varor som håller det de lovat.

Per-anders Ö.
Verifierad kund

Bra ställe att handla - ibland lire kul - grejer.

Paula L.
Verifierad kund

Enkelt och smidigt att beställa, snabb leverans.

Gudrun A.
Verifierad kund

Hämtade hos paketombudet - Enkelt och smidigt!!

Lotta N.
Verifierad kund

Var precis lika fint som jag föreställde mig.

Lina R.
Verifierad kund

Alltid snabb leverans och kul sortiment.

Carina E.
Verifierad kund

En absolut nödvändighet i mitt liv….

Anna J.
Verifierad kund

Enkelt att beställa, snabb leverans

Rosita H.
Verifierad kund

bra pris. snabb leverans. Superbra

Angelica S.
Verifierad kund

Snabba leveranser och bra priser.

Stand with Ukraine Hashtag