ÄNTLIGEN: Årets adventskalendrar börjar trilla in!

Coolstuff

We have
just the thing

Din kundvagn

😊

Ett ögonblick, vi laddar din kundvagn

När är alla hjärtans dag?

När är alla hjärtans dag 2020 - och alla hjärtans dag fakta!

När är alla hjärtans dag?

14 februari 2020, i år infaller dagen på en fredag. Alla romantiker är lika förvirrade varje år och frågar sig vilket datum är alla hjärtans dag, men det är ju så att denna kärlekens dag alltid infaller den 14.

Kolla in alla våra produkter vi tror passar perfekt till alla hjärtans dag!

När är alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag fakta

Vad är alla hjärtans dag? Jo det är ju en kärlekens dag som även går under namnen Valentindagen, Sankt Valentins dag och vändagen.
Men var kommer alla hjärtans dag ifrån? Många förknippar alla hjärtans dag med USA och tänker att det är en amerikansk tradition, det är delvis sant men låt oss reda ut det här på riktigt.
Vem uppfann alla hjärtans dag? Såhär ligger det till; vi måste backa bandet till slutet av 400-talet. Det är ifrån denna tid som man i den katolska kyrkan började fira helgonet Valentinus, men vem var han? Nja, det vet man inte riktigt..eftersom det finns flera Valentinus från denna tid och man knappt vet något om dem.

Men den mest kända av dessa Valentinus eller Valentin var en stackars kristen predikant som kastades i fängelse av romarna år 269. Den dåvarande kejsaren var väldigt emot att denne Valentin vigde par eftersom han absolut inte ville ha gifta soldater i sin armé, dem var dåliga soldater i hans ögon. Valentin kom att avrättas pga detta, och vilket datum avrättades Valentin? Jo, 14 februari såklart.

Innan Valentin föll offer och blev martyr så blev han naturligtvis kär i fångvaktarens dotter, till henne fick Valentine ut ett kort, nära inpå hans avrättning som han avslutade med “Din Valentin” det vill säga det första Valentinkortet!

Så startade alltså traditionen att skicka kort till kärleken den 14 februari. Valentin kom att bli helgon och det sägs att det även var Sankt Valentin som började traditionen att ge blommor på denna romantikens dag eftersom han plockade blommor till paren han vigde.

Under medeltiden så blev sambandet mellan firandet av Sankt Valentin och kärlek och romantik starkt. Det var då man lottade samman ungdomar för ett år på skoj som ett par, detta var inför vårens och sommarens aktiviteter och det skulle bidra till inspiration för att ungdomarna skulle hitta sin riktiga kärlek och sin Valentin. Det sägs att Valentin blivit ihågkommen på ett bra sätt iom att på medeltiden så sågs just 14 februari som den dagen då fåglarna bildade par.

Egentligen finns det alltså spår av alla hjärtans dag som går långt tillbaka i europa men till Sverige kom Valentine’s Day sent. Vi fick en mer kommersialiserad version av högtiden från USA så det blev butikerna som anammade den och började marknadsföra den. Det skulle dröja ända till 1956 innan första skyltningen skedde här, det var NK som stod för den. NK skrev då bl.a. “..den lustiga amerikanska Valentin-traditionen” och “..uppvaktar varandra med små presenter i trevliga paket, prydda med röda hjärtan”

Är alla hjärtans dag en röd dag?

Nej, alla hjärtans dag är inte en röd dag. Men ta ledigt vetja och gör en romantisk heldag av de.

När är alla hjärtans dag

Hur firar man alla hjärtans dag?

Enligt svensk handel så köper 51% en present till sin partner. Män köper i lite större utsträckning en present (55%) till sin partner än vad kvinnor gör (47%). Nästan en femtedel (18%) uppger att dem firar alla hjärtans dag med att köpa en present till en annan person än sin partner.
Choklad och rosor är två klassiker under denna tid som säljer lika bra som smör smälter under en varm sommardag i småland.

Fri frakt, wow
Fri frakt vid köp över 499:-

Gäller standardleverans till ombud

Vi har snabba leveranser
1-3 dagars leverans

Gäller samtliga alternativ

Öppet köp
90 dagars öppet köp

och 2 års garanti på alla varor

Planet