Småkakor
Avslutningspresenterna som värmer lärarnas och pedagogernas hjärtan!
fakta om halloween

När är halloween 2024? Och varför firar vi halloween?

När är Halloween 2024?

Halloween infaller alltid den 31 oktober, i alla fall enligt amerikansk och irländsk tradition. I dessa länder firas halloween 2024 alltså torsdagen den 31 oktober. Men halloween i Sverige kan firas på lite olika datum, och vi ska försöka att reda ut begreppen och förklara vad årets läskigaste högtid egentligen handlar om! I Sverige är det vanligt att halloween antingen firas den 31 oktober eller på fredagen den vecka då den 31 oktober infaller. Denna fredag sammanfaller ibland med Alla helgons afton, som alltså är dagen innan Alla helgons dag. 2024 är Alla helgons dag lördagen den 2 november, alltså veckan efter halloween. På denna sida, Allt till Halloween har vi samlat allt du kan tänkas behöva!

Våra Halloween produkter
En lampa formad som en trolldrycksflaska, lyser i rosa sken

Vad är Halloween?

Många tror att halloween är en amerikansk tradition, men halloween kommer ursprungligen från Irland och är betydligt äldre än våra maskeradfester. Ursprunget till firandet är en keltisk skördefest som firades den 31 oktober. Då trodde man att de döda återvände till jorden, och man tände eldar för att skrämma bort häxor och onda andar som också härjade fritt denna kväll. Halloweenfirandet har såklart förändrats genom åren, men det är fortfarande de där onda andarna som står i centrum för högtiden! (Eller ja. Ska vi vara helt ärliga så är det ju halloweenfesterna och allt gott halloweengodis som står i centrum, eller hur? ;D ).

Skillnaden mellan Allhelgona och Halloween

Men vad är då skillnaden mellan “allhelgona” och halloween? Håll i dig, för nu blir det lite rörigt! I Sverige har vi sedan medeltiden firat den kristna högtiden Alla helgons dag för att hylla martyrer och helgon. Först firades det alltid den 1 november, men sedan ändrades almanackan och numera infaller Alla helgons dag alltid på en lördag mellan den 31 oktober och den 6 november och är en helgdag. Den första november fick istället namnet Allhelgonadagen i kalendern. I Storbritannien och USA, där halloweenfirandet är som störst, firas halloween alltid dagen före Allhelgonadagen, alltså den 31 oktober. I Sverige kallas denna dag ibland för Alla helgons afton, en direkt översättning av “All Hallows’ Eve” som är den ursprungliga benämningen på halloween.

Halloween

Visa alla
Guzzlers Vinställ Drake
Dödskalle Grillbriketter 3-pack
Dödskalle Grillbriketter 3-pack
99:-
Made in Germany
Fox Citron Lösgodis 1 kg
Plopp Lösgodis 2 kg
Plopp Lösgodis 2 kg
299:-
Made in Sweden

Halloween Sverige

Halloween är alltså en högtid med mycket gamla traditioner, men när kom halloween till Sverige egentligen? Det dröjde ganska länge, först under 1950- och 60-talet fick man upp ögonen för högtiden tack vare amerikanska TV-serier och filmer. Och det var först på 1990-talet som firandet med läskiga utklädnader och dekorationer etablerade sig på allvar i Sverige, och plötsligt stod det läskiga pumpor utanför vart och vartannat hus. Vem vill inte förgylla höstrusket med en rolig halloweenfest liksom?!

Festa till det med en halloweenfest

Idag är halloween en festlig högtid då många passar på att styra Halloweenfest där gästerna kommer klädda i sina mest imponerande dräkter, redo att dansa natten lång bland dekorationer av spindelnät och mängder av pumpor. Gärna med ett glas läskande bål i ena handen och skrämmande gott godis i den andra handen! Faktum är att en halloweenfest utan riktigt bra godis är som en sommar utan sol. Megatråkig och deppig, med andra ord. Enligt oss ska det finnas en riktigt härlig godisbuffé framdukad så att de halloweenfirande gästerna får en möjlighet att testa olika sorters godis och kanske till och med hitta en ny favorit!

Två personer som tar foto med en polaroidkamera

Bus eller godis! 

Det är inte bara vuxna som njuter av festligheterna - barn klär också ut sig och ger sig ut på gatorna för den årliga traditionen "bus eller godis". Med sina pumpa-formade godishinkar i hand knackar de på hos grannarna i hopp om att få godis, och med ett bus redo om det skulle visa sig att någon inte har några godsaker att dela med sig av. Se till att ladda upp med massa godis när grannbarnen kommer och knackar på, för bus vill man helst slippa trots allt. Genom att vara huset på gatan med mest eftertraktat godis kan vi med all säkerhet lova att ruttna ägg på fönsterrutorna och toapapper i brevlådan uteblir. 

Skräckfilmernas bästa tid

Om man nu inte är något fan av varken halloweenfest eller att gå “bus eller godis”, så är vårt absolut hetaste tips att kolla skräckfilmer! Leta upp den läskigaste rullen du kan hitta, släck alla lampor, tänd lite ljus, kura upp dig under en filt i soffan och duka fram en stooooor skål med ditt favoritgodis. Vi på Coolstuff har såklart laddat upp våra godishyllor med massor av godis i alla olika smaker och former. Oavsett om din favorit är choklad, lakrits, sött eller salt, så har vi det! Trots att onda andar, spöken och spindlar kan vara riktigt läskiga så är inget mer skrämmande än en halloween utan godis… 

Happy Halloween!

Fri frakt, wow
Fri frakt vid köp över 499:-

Blixtsnabb klimatkompenserad leverans

gåva
One stop gift shop

Skickar till mottagaren, slår in och skickar kort, vi löser allt

Öppet köp
90 dagars öppet köp

och 2 års garanti på alla varor

klappande händer

Vad våra kompisar (ni), säger om Coolstuff

4,6 av 5 stjärnor
1949 recensioner
Robert I.
Verifierad kund

Love games from my home land… thanks Would love to have a real Cornhole game…. The ones on Amazon are bad quality and cost way to much… send me info if you get the game… it was so popular when I was home last

Emelie F.
Verifierad kund

Har alltid roliga saker och köpt flertalet gånger härifrån både till mig själv och andra. Ofta roliga nyhetsbrev också med en tvist som är väldigt personlig.

Reine N.
Verifierad kund

Ni har väldigt mycket intressanta och roliga saker som man kan ge bort till relativt bra priser

Hannah V.
Verifierad kund

Bara bra erfarenheter av Cool stuff! Snabb leverans, bra kommunikation i mail och bra grejor!

Nina B.
Verifierad kund

Toppen, snabb service, bra sortiment med fina saker och bra alternativ på betalning.

Kattie N.
Verifierad kund

Alltid snabb leverans, trevliga presenter! Ibland till mej själv…

Alexandra F.
Verifierad kund

Bra beskrivningar av produkterna, tydliga bilder. Snabb leverans!

Liisa V.
Verifierad kund

Födelsedagsbarnet blev överlycklig över just denna SlushyMaker👍

Camilla R.
Verifierad kund

Coola saker till bra priser och snabb hantering av order

Maria C.
Verifierad kund

Det gick bra med beställningen, betalning och leverans.

Dan P.
Verifierad kund

Högt användningsbara varor som håller det de lovat.

Per-anders Ö.
Verifierad kund

Bra ställe att handla - ibland lire kul - grejer.

Paula L.
Verifierad kund

Enkelt och smidigt att beställa, snabb leverans.

Gudrun A.
Verifierad kund

Hämtade hos paketombudet - Enkelt och smidigt!!

Lotta N.
Verifierad kund

Var precis lika fint som jag föreställde mig.

Lina R.
Verifierad kund

Alltid snabb leverans och kul sortiment.

Carina E.
Verifierad kund

En absolut nödvändighet i mitt liv….

Anna J.
Verifierad kund

Enkelt att beställa, snabb leverans

Rosita H.
Verifierad kund

bra pris. snabb leverans. Superbra

Angelica S.
Verifierad kund

Snabba leveranser och bra priser.

Stand with Ukraine Hashtag