Coolstuff

We have
just the thing

Din kundvagn

😊

Ett ögonblick, vi laddar din kundvagn

Fakta om tomten

Finns tomten?

Är Rudolfs näsa röd? Är snön vit? Självklart finns jultomten, vem annars ligger bakom julefrid och väl genomtänkta klappar? Tomten är faktiskt en av Coolstuffs bästa vänner och både han och hans nissar har hjälpt oss handplocka många av de produkter vi har i lager inför julen. Han ligger dessutom bakom större delen av magin kring julen, och alla hans hjälpredor och vänner bidrar självklart.

Fakta om tomten

När kommer tomten?

När julafton nalkas och alla barn har gått och lagt sig, då är det dags för tomten att göra sitt intåg i hemmen. Skorstenarna har sotats just för denna dag och de årliga baden är tagna. Tomten är lite blyg och vill behålla så mycket av mystiken kring sig som möjligt, vilket är anledningen till att han kommer efter nattning. Dessutom är trafiken smidigare om natten så han snabbt kan ta sig runt till alla hem.

Var bor tomten?

Jultomtens exakta adress har vi lovat hålla hemlig, de har så mycket att göra inför jul att de tyvärr inte kan ta emot alla besök just nu. För den som har möjlighet att besöka honom senare på året kan vi rekommendera en tur till Nordpolen, fråga din researrangör så ordnar de säkerligen en dagsutflykt. Tomtens verkstäder däremot går att hitta lite varstans runt om i världen, och många barn kan dessutom få möjlighet att hjälpa Tomten och hans nissar inför den mest stressiga tiden på året.

När kom tomten till Sverige?

Tomten gjorde sin första visit till Sverige på 1800-talet. På grund av det korta avståndet från Nordpolen började han besöka Sverige den 24 december och fortsatte senare till andra länder dagen därpå för att fortsätta firandet.

Var kommer tomten ifrån?

Vår rödklädde vän kommer från en lång rad av jultomtar, det är ju förstås ett yrke som går i arv. De första tomtarna har spridit julglädje i våra hem i flera hundratals år och redan i äldre skrifter hittar vi notiser om hur han kom pulsande genom snön till våra förfäders stugor i juletid. Tomten har sedan dess uppdaterat sitt färdmedel och hans snabba släde far snabbt över klotet. Vill du själv komma i riktigt härlig julstämning rekommenderar vi en klädsam utstyrsel till din egen transport som snabbare än Blixten tar dig fram över snöklädda vägar.

Hur hinner tomten med?

Vår rödklädde och skäggige vän har många hjälpredor som dels håller koll på hans schema men också sköter mycket av grovjobbet. Bakom varje framgångsrik man står som bekant en lika framgångsrik kvinna och i detta fall är det Tomtemor som sköter det administrativa bakom hennes make, allt ifrån tidsschema till rutt planeras under året för att effektivisera den stora dagen. Det ryktas också om att det finns frivilliga personer som ställer upp under julhelgen för att avlasta Tomten, ofta iklädda en tjusig outfit som är snarlik den röda utstyrsel Tomten bär själv.

Tomtens hjälpredor

Eftersom julen är en stressig tid behöver jultomten en hel del hjälp för att hinna med alla sysslor. Vi känner alla till tomtens nissar som under december månad har fullt upp i verkstaden med att tillverka, paketera och se till att klapparna distribueras till alla snälla barn världen över. Självklart har vi även Tomtens alla renar, som ser till att han i ilfart kan ta sig över jorden för att göra barn glada på julaftons morgon. Glöm inte ställa ut något ätbart till både tomten och hans renar (tips - renarna gillar morötter och tomten föredrar kakor, och ett glas iskall mjölk såklart, eller varför inte en läskande lager till tomteluvan?).

Fakta om tomten

Fakta om julbocken

Men vad hände egentligen innan jultomten, vem delade ut julklapparna då? Fanns det ens julklappar? Jodå, julklappar har funnits länge, och i slutet av 1800-talet började det dyka upp sagor och sånger om just julbocken, som beskrevs som en grå och skäggig figur som dök upp med en säck julklappar över axeln. Julbockens ursprung är lite oklart, men en teori är att djuret först var en djävulsliknande följeslagare till helgonet Sankt Nikolaus, och hade till uppgift att bestraffa de elaka barnen medan helgonet belönade de snälla med presenter. På vissa håll i Europa blev julbocken väldigt populär och fick så att säga ta över julklappsutdelningen ensam, men i Sverige konkurrerades julbocken ut av den vänlige, rödklädde jultomten! Fast helt borta är inte julbocken från vårt julfirande – minnet av den lever kvar i traditionen med halmbocken, som vackert dekorerad med röda band ställs fram som prydnad vid julgranen än idag.

Kom i stämning

Det finns få högtider som är så stämningsfulla som julen. God mat, familj och vänner samlas, paket skall öppnas, och inte att förglömma - all julmusik. Skapa din egen mysstämning med musik och låt julen börja.

Fri frakt, wow
Fri frakt vid köp över 499:-

Gäller standardleverans till ombud

Vi har snabba leveranser
1-3 dagars leverans

Gäller samtliga alternativ

Öppet köp
90 dagars öppet köp

och 2 års garanti på alla varor

Planet