ÄNTLIGEN: Årets adventskalendrar börjar trilla in!

Coolstuff

We have
just the thing

Din kundvagn

😊

Ett ögonblick, vi laddar din kundvagn

När är halloween 2020 - och varför firar vi halloween?

När är Halloween 2020?

Halloween infaller alltid den 31 oktober, i alla fall enligt amerikansk och irländsk tradition. I dessa länder firas halloween 2020 alltså lördagen den 31 oktober. Men halloween i Sverige kan firas på lite olika datum, och vi ska försöka att reda ut begreppen och förklara vad årets läskigaste högtid egentligen handlar om! I Sverige är det vanligt att halloween antingen firas den 31 oktober eller på fredagen den vecka då den 31 oktober infaller. Denna fredag kallas för Alla helgons afton. 2020 är Alla helgons afton fredagen den 30 oktober. På denna sida, Allt till Halloween har vi samlat allt du kan tänkas behöva!

halloween

Vad är Halloween?

Många tror att halloween är en amerikansk tradition, men halloween kommer ursprungligen från Irland och är betydligt äldre än våra maskeradfester. Ursprunget till firandet är en keltisk skördefest som firades den 31 oktober. Då trodde man att de döda återvände till jorden, och man tände eldar för att skrämma bort häxor och onda andar som också härjade fritt denna kväll. Halloweenfirandet har såklart förändrats genom åren, men det är fortfarande de där onda andarna som står i centrum för högtiden!

Skillnaden mellan Allhelgona och Halloween

Men vad är då skillnaden mellan “allhelgona” och halloween? Håll i dig, för nu blir det lite rörigt! I Sverige har vi sedan medeltiden firat den kristna högtiden Alla helgons dag för att hylla martyrer och helgon. Först firades det alltid den 1 november, men sedan ändrades almanackan och numera infaller Alla helgons dag alltid på en lördag mellan den 31 oktober och den 6 november och är en helgdag. Den första november fick istället namnet Allhelgonadagen i kalendern. I Storbritannien och USA, där halloweenfirandet är som störst, firas halloween alltid dagen före Allhelgonadagen, alltså den 31 oktober. I Sverige kallas denna dag ibland för Alla helgons afton, en direkt översättning av “All Hallows’ Eve” som är den ursprungliga benämningen på halloween.

Halloween Sverige

Halloween är alltså en högtid med mycket gamla traditioner, men när kom halloween till Sverige egentligen? Det dröjde ganska länge, först under 1950- och 60-talet fick man upp ögonen för högtiden tack vare amerikanska TV-serier och filmer. Och det var först på 1990-talet som firandet med läskiga utklädnader och dekorationer etablerade sig på allvar i Sverige, och plötsligt stod det läskiga pumpor utanför vart och vartannat hus. Vem vill inte förgylla höstrusket med en rolig halloweenfest liksom?!

Halloweenfest

När höstmörkret är kompakt passar det såklart perfekt med en halloweenfest! Ska du fixa en halloweenfest för barn gäller det att gå loss med mysrysliga dekorationer och roliga halloweenkläder. Ställer du till med halloweenfest för vuxna kan du gå all in med skrämmande zombie-look, fejkblod och läskigt läskande välkomstbål!

halloween

Trick or treat

Säkert har du hört uttrycket “trick or treat”, eller “bus eller godis” som vi säger på svenska, men vad menas med det? När halloween-firandet spreds från Irland till USA under 1800-talet spreds också denna roliga tradition där barnen skulle passa på att skämta med de vuxna, och idag är det ett populärt inslag i halloweenfirandet. Barn klär ut sig och tigger godis genom att knacka dörr och ropa ”bus eller godis”. Den som inte bjuder på godis får räkna med ett bus istället, till exempel att barnen dekorerar trädgården med toalettpapper. Glöm nu inte att besöka Allt till Halloween så att du hittar allt du behöver!

Fri frakt, wow
Fri frakt vid köp över 499:-

Gäller standardleverans till ombud

Vi har snabba leveranser
1-3 dagars leverans

Gäller samtliga alternativ

Öppet köp
90 dagars öppet köp

och 2 års garanti på alla varor

Planet