Småkakor
15% rabatt på hela vårt personliga sortiment
fakta-om-julen

Fakta om julen

Finns det något mysigare än julen och den mysiga stämningen under advent? Aldrig förr har vi spenderat så mycket tid och kärlek i köket eller stått på en vinglande stol för att smycka vårt hem!
jul

Fakta om julen

Visst har man haft många frågor om julen genom åren, här kommer lite roliga fakta om julen som du kan glänsa med på julafton! Och, du vet väl att vi har tonvis med julklappstips som jag tycker du ska ta en titt på.

Vet du t.ex. vem som är pappa av julgransbelysning? Inte? Då kan jag förtälja att det var Edward Hibberd Johnson som skapade den första julgransbelysningen i sitt hem i New York 1882. Han visade upp sin grans belysning som bestod av 80 röda, vita och blåa lampor. Jag gissar att han var stolt som en tupp där och då.

Varför har jultomten röda kläder? Jo såhär ligger det till, till en början hade jultomten en ganska dyster utstyrsel med mörka kappor eller ibland utrustad med en rejäl mörkblå variant. Just mörkblått går i ton med vad den ryske varianten, Fader Frost föredrog och även vad nordstaternas soldater hade på sig under det amerikanska inbördeskriget så tomten hade uppenbarligen valt sida i konflikten.

Det var först när en tecknare vid namn Haddon Sundblom som den numera vedertagna röda kostymen kom fram på riktigt! Haddon blev nämligen anlitad av Coca Cola för att förbättra deras image från att bara vara en sommardryck till att vara en dryck man kan dricka året om. Haddon lyckades både med det och att verkligen skapa den moderna versionen av tomten, Coca Cola använder material från Sundblom till denna dag och då ska man tänka på att han började jobba åt dem 1931!

Vad blir man snäll av? Jo pepparkakor såklart! I Sverige har vi mumsat i oss sedan 1300-talet, det vet vi eftersom en gammal kung, Magnus Eriksson, serverade godbitarna på sitt bröllop! Tydligen har nunnor varit hejjare på att baka dem genom åren och dem har funnits till försäljning på apotek som medicin! Hans, en unionskung ska ha beställt pepparkakor som botemedel för hans hemska humör så det är därifrån snäll-myten kommer. Det dröjde dock ända fram till 1800-talet innan pepparkakan gjorde sin entré i det svenska julfirandet.

jul

Varför firar vi jul?

Den kanske största frågan av dem alla. Varför firar man jul? En fråga med så många svar; julskinkan, släkthänget, julgröten eller helt enkelt julklapparna! Förhoppningsvis så samlas du med dina nära och kära, skrattar, äter alldeles för mycket och så får du något fint i julklapp. Det där sista kan CoolStuff vara med och bidra till, kolla in våra julklappstips! Men det viktigaste är väl ändå att man samlas och ha trevligt samtidigt som man kan pusta ut lite efter alla förberedelser, det är dags att njuta helt enkelt!

Varför firar vi jul på fel dag?

Vänta nu, varför firar vi jul den 24 december som egentligen är fel dag att fira jul på? Ja det är vi i norden plus Tyskland, Österrike, Polen, Portugal och vissa delar av Schweiz som är lite konstiga, resten av världen firar jesu födelse den 25 december medans vi andra har envist fortsatt att fira honom och även jul den 24 december. Anledningen till detta är att förr i världen, långt innan några moderna klockor finns att tillgå, så började en ny dag vid solnedgången. Vi firar därför julen på kvällen innan den 25 december.

Var bor tomten?

Låt oss vara ärliga, vi har väl alla ställt oss frågan, finns tomten på riktigt? Och, var bor tomten i så fall? Ja, finnarna är sjukt säkra på att han bor på fjället Korvatunturi, en plats som inte är helt enkel att nå så det är snarare Rovaniemi som har tagit titeln som tomtens hemort. Men tacka vet jag danskarna, dem säger att julemanden bor på Grönland. Men Nordpolen då, där den berömda julklapps-verkstaden finns och alla tomtenissar som hör till. Vem vet tomten kanske helt enkelt bara är litteratur?

När börjar man julpynta?

Vi har nog alla ställt oss frågan: när ska man julpynta egentligen? På grund av mysfaktorn är det svårt att inte börja tidigt! Vissa tar sikte mot julen redan när hösten gör intåg, medan andra vägrar att sätta upp en enda nisse före första advent. Vi rekommenderar därför att du spanar in vårt julpynt och bestämmer helt själv när julen ska börja för dig!

Vad betyder advent?

Varför firar vi advent och när är första advent egentligen? Vi kan börja med att förklara att ordet “advent” betyder ankomst som kommer från latin, och som ni kanske redan vet firar vi jul för att hylla Jesus födelse som vi räknar ner till genom att fira - advent!

När firar vi advent då? Jo, vi inleder alltid första advent den fjärde söndagen före jul ända fram till julafton. Så när sista ljuset tänds, kommer tomten och hans renar! Räkna ner till jul kan man göra på många sätt, ett av de är med hjälp av en adventskalender. Vi har många olika varianter som ger dig 24 spännande överraskningar hela vägen fram till jul!

Julgodis

Knäck i all ära, men det finns faktiskt massor annat julgodis som du också kan äta på julafton. Brända mandlar, ischoklad, kola och fudge är bara några smaskiga exempel på vad vi kan skämma bort oss med under julen. Hos oss hittar du julgodis för många smaker för ännu mer inspiration!

Christmas sweater

Du vet när något är så fult att det blir snyggt? Det är nog det bästa sättet att beskriva trenden att ha en ugly Christmas sweater på sig! De fräcka och ögonstickande jultröjorna har en sån fantastisk aura som man bara måste värna om. Att bära en ugly Christmas sweater i Sverige har slagit igenom med stor kraft på senare tid, men i själva verket kan vi se de groteskt söta tröjorna redan i serier från 80-talet.

Fri frakt, wow
Fri frakt vid köp över 499:-

Blixtsnabb klimatkompenserad leverans

gåva
One stop gift shop

Skickar till mottagaren, slår in och skickar kort, vi löser allt

Öppet köp
90 dagars öppet köp

och 2 års garanti på alla varor

klappande händer

Vad våra kompisar (ni), säger om Coolstuff

4,6 av 5 stjärnor
1941 recensioner
Emelie F.
Verifierad kund

Har alltid roliga saker och köpt flertalet gånger härifrån både till mig själv och andra. Ofta roliga nyhetsbrev också med en tvist som är väldigt personlig.

Reine N.
Verifierad kund

Ni har väldigt mycket intressanta och roliga saker som man kan ge bort till relativt bra priser

Hannah V.
Verifierad kund

Bara bra erfarenheter av Cool stuff! Snabb leverans, bra kommunikation i mail och bra grejor!

Nina B.
Verifierad kund

Toppen, snabb service, bra sortiment med fina saker och bra alternativ på betalning.

Kattie N.
Verifierad kund

Alltid snabb leverans, trevliga presenter! Ibland till mej själv…

Alexandra F.
Verifierad kund

Bra beskrivningar av produkterna, tydliga bilder. Snabb leverans!

Camilla R.
Verifierad kund

Coola saker till bra priser och snabb hantering av order

Maria C.
Verifierad kund

Det gick bra med beställningen, betalning och leverans.

Dan P.
Verifierad kund

Högt användningsbara varor som håller det de lovat.

Per-anders Ö.
Verifierad kund

Bra ställe att handla - ibland lire kul - grejer.

Paula L.
Verifierad kund

Enkelt och smidigt att beställa, snabb leverans.

Gudrun A.
Verifierad kund

Hämtade hos paketombudet - Enkelt och smidigt!!

Lina R.
Verifierad kund

Alltid snabb leverans och kul sortiment.

Anna J.
Verifierad kund

Enkelt att beställa, snabb leverans

Rosita H.
Verifierad kund

bra pris. snabb leverans. Superbra

Angelica S.
Verifierad kund

Snabba leveranser och bra priser.

Ida T.
Verifierad kund

roloigt utbud av atiklar och fina

Eva J.
Verifierad kund

Snabb leverans och bra kvalitet.

Kattie N.
Verifierad kund

Snabbt, lätt och vettiga priser!

Niclas W.
Verifierad kund

Alltigenom välbemötande service.

Stand with Ukraine Hashtag