Fyll tomtesäcken med godis, choklad och ätbara klappar!

Coolstuff

We have
just the thing

mens

Föräldrars guide till att prata om mens

Dagen du fruktat så länge är plötsligt här – ungen är stor (nåja...) och har plötsligt hamnat i puberteten! Kanske har du blivit ombedd att köpa hem bindor, kanske blev stämningen jättejobbig när du undrade över mängden underkläder i tvättkorgen, helt oavsett så känner du att det är dags att prata med kiddot om mens. Helst utan pinsam stämning, skämskuddar och dörrar som slängs igen mitt framför nosen på dig, såklart.

mens

Det är helt normalt att vara normalt onormal

Det kiddot minst av allt vill känna sig är onormal, men vad är egentligen "normalt"? Det korta svaret är "nästan allt" – men kommer ungen finna sig i den förklaringen? Troligtvis inte! Så låt oss försöka oss på en lite längre förklaring: ibland är det lite som om kroppen tycker att det blir vansinnigt tråkigt när saker är allt för förutsägbara! Det mesta är väldigt individuellt när det gäller menstruation, och kan dessutom variera från gång till gång – speciellt precis i början innan kroppen lärt känna den här röda gästen som bjuder in sig själv varje månad.

Men okej, ungen är både smart och nyfiken, och nöjer sig inte riktigt med så svävande svar. Då får du väl ha några snabba fakta om mens att vifta med, så att du inte förlorar allt förtroende i den här frågan. De allra flesta blöder i 2-7 dagar. Totalt blöder man cirka 20-80 milliliter blod under en mens. Mindre än en deciliter alltså, trots att det kan verka vara betydligt mer! Det beror på att blodet blandas upp med slemhinnan från livm… Okej, okej! Kiddot ser lätt äcklad ut nu – skippa det där om slemhinnan! Det räcker att säga att även en liten droppe blod ju syns väldigt tydligt om den hamnar där man inte vill ha den – som på lakanet i sängen eller i ett par oskyddade trosor!

mens

Menskopp, menstrosor eller tampong?

Bli inte övermodig! Det är inte alls speciellt säkert att din (inte helt faktakollade) story om att "Håhåjaja, på mormors tid, då fanns det minsann inte några vettiga alternativ till mensskydd inte! Då fick man tälja sig en liten barkbåt och fylla den med gamla trasor och lägga mot fiffin för att för förhindra att folk trodde man lajvade Stockholms Blodbad" kommer lätta upp stämningen i rummet – även om det såklart ÄR jättebra att det finns valmöjligheter idag!

Här gäller det för dig att känna av stämningen och hitta rätt approach. Vilket skydd man trivs bäst med är såklart väldigt individuellt. Vissa gillar klassiska bindor eller tamponger bäst, medan andra föredrar menskopp eller menstrosor. Ganska exakt ingen uppskattar barkbåtar. När har man första mensen kan det vara skönt att prova sig fram och kanske börja med bindor eller menstrosor eftersom det innebär mindre pillande och trixande, innan man hunnit bli kompis med både sin kropp och sin mens. Kanske är det här du som förälder kan uträtta hjältedåd? Duka fram en buffé av mensskydd och avdramatisera det hela.

Och med "avdramatisera" menar vi såklart inte att du ska trycka upp tamponger i näsan för att låtsas att du är en mammut (då åker skämskudden garanterat fram fortare än du hinner viska "har du sett en papput?"). Men visa att du finns där, du har koll på läget och du tycker inte att det här är en konstig grej. Att du handlar hem skydden tar dessutom bort den där lite läskiga och sjukt pinsamma stunden då man som ung ska handla sina första mensskydd och den enda kassan i affären såklart bemannas av den där extremsnygga personen som varit ens crush det senaste halvåret. Herregud, kinderna blir blodröda och man vill bara sjunka genom jorden. Nä, bättre att du handlar då!

Kvinnor i underkläder och menstrosor
Fri frakt, wow
Fri frakt vid köp över 499:-

Blixtsnabb klimatkompenserad leverans

gåva
One stop gift shop

Skicka till mottagaren, slå in och skicka kort, vi löser allt

Öppet köp
90 dagars öppet köp

och 2 års garanti på alla varor

Stand with Ukraine Hashtag

Din kundvagn

😊

Ett ögonblick, vi laddar din kundvagn